Dry Needling bij Kinesitherapie Two Move

Wat is Dry Needling?

Dry needling is een behandeltechniek waarbij het functioneren van pijnlijk en dysfunctioneel weefsel wordt hersteld. Dit gebeurd door het inbrengen van een dunne naald.

Vaak wordt dry needling verward met acupunctuur. Tijdens het dry needlen wordt er in myofasciale triggerpoints van een spier geprikt. Acupunctuur daarentegen is gebaseerd op de Oosterse Geneeskunde waarbij men op energiebanen en meridiaanpunten werkt.


Wat zijn Triggerpoints? 

Myofasciale triggerpoints zijn drukgevoelige ‘knopen’ in een spier die bestaan uit verschillende kleine, continue opgespannen spiervezels. Deze triggerpoints kunnen ontstaan door een trauma, een blessure, stress, over- of onderbelasting van spieren en kunnen verschillende klachten met zich meebrengen:

  • Spierpijn
  • Pijnlijke gewrichten
  • Krachtverlies in de betrokken spieren
  • Bewegingsbeperkingen
  • Uitstralingsklachten
  • Hoofdpijn
  • Duizeligheid

 

Wanneer wordt Dry Needling toegepast?

Tijdens het kinesitherapeutisch onderzoek zal er nagegaan worden of de klacht al dan niet een gevolg is van een myofasciaal triggerpoint. Indien er triggerpoints aanwezig zijn in een spier kunnen deze met een naaldje behandeld worden.
Vaak is een combinatie van verschillende behandelingstechnieken zoals dry needling, oefentherapie, stretching en of manuele technieken nodig om tot het gewenste resultaat te komen. Dry needling is dus louter een ‘tool’ , een deeltje van het geheel.

 

Hoe ziet een Dry Needling behandeling eruit? 

Tijdens een dry needling behandeling wordt er met een zeer dunne naald geprikt in triggerpoints die gerelateerd zijn aan jouw klachten met als doel een ‘local twitch respons’ op te wekken. Dit is een kleine samentrekking van gespannen spiervezels waarbij afvalstoffen vrijkomen die opgehoopt zaten in deze triggerpoints. Dit stimuleert de aan- en afvoer van voeding- en afvalstoffen waardoor de bloedcirculatie verbeterd in de spiervezels. Met een verbetering in functionaliteit van de spier als gevolg.

Het inbrengen van de naaldjes is vrijwel pijnloos, de ‘local twitch respons’ kan ervaren worden als een pijnlijke kramp. Na de behandeling kunnen de behandelde spieren enkele dagen stijf of vermoeid aanvoelen. Nadien zal er een verbetering van de oorspronkelijke klachten optreden.

 

Is Dry Needling veilig?

Tijdens een dry needling behandeling wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne. Zo wordt het O&O (Observatie en Oriëntatie) protocol ten allen tijde gevolgd. Dit zorgt ervoor dat een goede hygiëne continu wordt gehandhaafd.

  • Er wordt gebruik gemaakt van wegwerpbare steriele naalden die slechts 1x gebruikt worden.
  • We werken met wegwerpbare latex of nitril handschoenen die voor de behandeling worden ontsmet en na de behandeling worden weggegooid.
  • De te prikken zone wordt grondig ontsmet.

 

Onze opleiding: Ortho-Logos.

Om onze kennis te verruimen en  een zo optimaal mogelijke zorg aan te bieden hebben we gekozen voor de dry neeldingopleiding van Ortho-Logos. Dit is een jaartraject bestaande uit 5 modules van 2 tot 3 dagen met een afsluitend examen. Door de volledigheid van deze cursus wordt de kwaliteit, veiligheid en hygiëne van onze dry needling behandelingen gegarandeerd.

Goed om te weten! Deze opleiding is erkend door het Rode Kruis omwille van zijn uitstekende veiligheid en hygiëne. Hierdoor is het nog steeds mogelijk om bloed te geven na een dry needling behandeling bij ons.

 

Heb je nog meer vragen hierover?

Contacteer ons of lees meer info op www.dryneedlingbelgium.be.

 

Related Posts